06-45114009
 

Vrouwenlijn Atelier

familie Post Keppel Hesselink

Dit is een foto van mijn familie. De vrouw in het midden is mijn betovergrootmoeder, de jonge vrouw achter haar is mijn overgrootmoeder. Het is eng om te zien hoeveel ik op mijn overgrootmoeder lijk. Mijn moeder lijkt ook als twee druppels water op haar.

Eerder dit jaar mocht ik zelf mijn vrouwenlijn onderzoeken met een opstelling. Ik had al heel lang een gevoel van “vastgehouden worden door het verleden”, van “niet mogen”. Niet rationeel uit te leggen. In mijn vrouwenlijnopstelling was er een dynamiek te zien bij mijn betovergrootmoeder die ik nu zou beschrijven als schaamte. Ik weet niet waarvoor zij zich schaamde, en zelfs niet of het waar is. Ik ken haar levensverhaal niet. Uiteindelijk doet het er ook niet toe of ik weet wat er gebeurd is in haar leven. Ik heb mijn eigen leven te leiden. Maar sinds die opstelling voel ik me vrijer in alles, en daar ben ik dankbaar voor. 

Ik schreef een paar Spinsels over mijn eigen ervaringen.

Wat is een vrouwenlijn?

Moeders geven je het leven. Je leven kreeg je van je moeder. Jouw moeder kreeg het leven van haar moeder. En zij weer van de hare. Enzovoort. Al die moeders bij elkaar vormen je vrouwenlijn. En die is nogal sterk qua impact op jouw eigen leven.

Er wordt steeds meer bekend over hoe trauma’s in families doorgegeven worden, tot wel 7 generaties terug. Mocht je geïnteresseerd zijn in de wetenschap hierachter, zoek dan op epigenetica of transgenerationeel trauma.

Wat gaan we doen?

In het atelier staat het onderzoeken van jouw eigen vrouwenlijn centraal. Wat zijn de thema’s waar je tegenaan loopt in je leven? Wat weet je over de vrouwen in je vrouwenlijn? Wat heb je wel en en wat heb je niet gekregen van je voormoeders? Waar stroomt het leven niet? En daar waar het leven (of energie, of liefde als jij het zo noemt) niet stroomt, kijken we of dat kunnen helen. Ik kan het niet concreter opschrijven dan zo. Ik hoop dat je kan voelen wat ik bedoel.

We komen 2 dagen bijeen in het atelier. Ik heb een aantal creatieve en krachtige werkvormen geselecteerd. Eén daarvan is een opstelling van jouw vrouwenlijn, waar we gebruik maken van wat je lichaam al weet. Verder maken we gebruik van clean language, de natuur en maken we een collage of gedicht.

Voor wie?

Voor jou als je wil leren van de relatie met je moeder, en haar moeder, en haar moeder, en haar moeder…

Voor jou als je je begrensd voelt, op welke wijze dan ook, in je werk, liefde, gezin, gezondheid en leven.

Voor jou als je je plek als dochter wil innemen. Om je moeders te nemen voor wie ze zijn en te  te eren dat ze je het leven gegeven hebben. Met alles wat ze je wel hebben kunnen geven en alles wat ze je niet hebben kunnen geven.

Voor als jouw zinnetje hier tussen zou kunnen staan:

 • “alsof is alsof ik aan elastiekje zit, en niet verder kan komen”
 • “Ik zeg altijd maar sorry, om het ongemak voor de ander weg te nemen”
 • “mezelf kleiner maken dan nodig”
 • “het is niet rationeel, maar ergens voel ik dat ik er niet mag zijn”
 • “de relatie met mijn moeder kost me heel veel energie”
 • “mijn moeder was afwezig in mijn leven”
 • “het is alsof ik word vastgehouden door het verleden”

Begeleiding

De 2 dagen worden begeleid door mij, Larissa Verbeek. Ik ben een ervaren facilitator en begeleid opstellingen sinds 2013. Opgeleid door oa. het Bert Hellinger Instituut (systeemdynamiek in organisaties & families), Nelleke van Houts (syst), Jan Andreae en vele anderen.

Testimonials

Wat vrouwen zeggen over de vrouwenlijn workshop, twee maanden na deelname:

“Het is altijd lastig om te weten waar je verandering aan toe kunt schrijven, maar ik heb het gevoel dat ik me vrijer voel om mijn eigen keuzes te maken en mijn eigen pad te bewandelen. Niet dat het niet uitmaakt wat anderen vinden van mijn keuzes. Integendeel, ik voel juist een soort druk om mijn eigen keuzes te maken, dat is wat er van mij verwacht wordt. Een duwtje om te durven en te gaan doen.”

“Het was mooi om te ervaren hoe open iedereen naar elkaar toe was, terwijl de meesten elkaar vooraf niet kenden. Dit is grotendeels te danken aan jou omdat jij een prettige, rustige, veilige, ontspannen omgeving creëert.”

“Ik vond het heel spannend maar ook verrijkend, er is echt wel een patroon doorbroken. Het heeft me rust en mildheid gegeven. Ik gun het alle vrouwen (en mannen ook)!”

Data

Nieuwe data voorjaar 2024:

Zaterdag 15 juni en 22 juni van 9:30 – 17:00

Kosten

Prijs: 605€ (incl btw). Dit is inclusief 2x een bourgondische lunch en koffie/thee/koekjes zoveel je wil.

Locatie

Het atelier van Buitengoed de Uylenburg – Delfgauw, mijn favoriete plek om te werken. Eventueel kan je hier ook overnachten, mocht je daar behoefte aan hebben. Wel zelf regelen.

Interesse? Inschrijven?

  Er is plaats voor maximaal 6 vrouwen. Als je geïnteresseerd bent, stuur me dan geheel vrijblijvend een bericht met je naam, mailadres en telefoonnummer. Vooral ook als je nog twijfels of vragen hebt. Ik neem graag contact met je op om af te stemmen of het bij je past en het aan je verwachtingen kan voldoen. Pas daarna schrijf je je echt in.

  Bron foto: G van der Wedden