06-45114009
 

Deel 3. Oude koeien uit de sloot

top feature image

Deel 3. Oude koeien uit de sloot

Hoe je je voordeel kan doen met systemisch werk in je eigen organisatie

Laatst had ik een mooi gesprek met mijn zoon van 10. Hij vroeg me uit het niets of tijd de 4de dimensie was. We hadden een mooi gesprek over dimensies en aan het eind knuffelde hij me stevig en zei: “ is dit dan de 5de dimensie?”

Ik zie de tijd – verleden, heden, toekomst – als een belangrijke dimensie om op uit te zoomen als ik systemisch naar een organisatie kijk. Met name het verleden is een veel vergeten en ondergewaardeerd onderdeel van een organisatie. “We gaan geen oude koeien uit de sloot halen”.

Het verleden is een onderdeel van een organisatiesysteem. In elke organisatie zijn er belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Denk aan een fusie, grootschalige fraude of oneervol vertrek van een directeur. Je merkt er weinig van, je bent er niet dagelijks mee bezig, je hebt er misschien niet eens weet van. En toch hebben die gebeurtenissen invloed op hoe de dingen gaan. Je kan het de cultuur van de organisatie noemen. “Zo doen wij dat hier nu eenmaal.”

Een schitterend voorbeeld is die van het “five wet monkeys” experiment*, zie het stripje. Spreekt voor zich.

monkey exp 1

monkey exp 2

Een van de wetmatigheden is dat een systeem compleet wil zijn. In een gezonde organisatie hoort alles en iedereen erbij. Ook de oude koeien.

Is het systeem niet compleet, sluit je – onbewust – iets buiten, dan gaat het systeem dat proberen te repareren. De organisatie vertoont dan indirecte symptomen die ‘aandacht’ vragen voor dat wat er niet mag zijn. Zo kan het buitensluiten van de oneervolle vertrokken directeur er voor zorgen dat er een paar jaar later afdelingen bestaan die –onverklaarbaar – slecht communiceren. Ogenschijnlijk heeft het een niets met het ander te maken, maar een systeem in het nauw maakt rare sprongen.

Een handige werkvorm om naar het verleden te kijken, is het maken van een tijdlijn. Met elkaar de geschiedenis van de organisatie in beeld brengen, markante momenten erbij schrijven, anekdotes vertellen, hoogte- en dieptepunten met elkaar delen. Haal de oude koeien uit de sloot.

Uitzoomen op het verleden levert veel op. Naar aanleiding van een tijdlijn-sessie vorige jaar zei een opdrachtgever me “Meestal irriteer ik me als iemand zijn hele voorgeschiedenis vertelt. Maar het heeft me verrast hoeveel die tijdlijn opleverde. Het bracht zoveel rust en ruimte om het met elkaar ook over de dieptepunten te hebben. We hebben het oud zeer opgeruimd. De samenwerking verloopt nu veel beter.”

Ook een keer oude koeien uit de sloot halen? Ik help je graag.

*Stephenson, G. R. (1967). Cultural acquisition of a specific learned response among rhesus monkeys. In: Starek, D., Schneider, R., and Kuhn, H. J. (eds.), Progress in Primatology, Stuttgart: Fischer, pp. 279-288.

Post navigation

  Next Post :
Previous Post :