Hoe je je voordeel kan doen met systemisch werken in je eigen organisatie
Systemisch werken en organisatieopstellingen zijn hot. Ineens is het overal. Als onderdeel van leiderschapstrainingen, in artikelen op internet, in vragen van klanten. De laatste tijd krijg ik vaker vragen van leiders over hoe ze – in hun eigen organisatie – systemisch werken kunnen toepassen. Voor mij een signaal dat het tijd is voor een serie blogs over systemisch werken. Bij deze deel 1.
Wat is systemisch werken? Ik ben niet zo van definities. Maar een abstracte omschrijving van ‘systemisch werken’ en van ‘opstellingen’ is wel op zijn plaats. Ik beloof dat je er tegen het eind van de serie een herkenbare voorstelling van hebt.
Systemisch werken gaat ervan uit dat je systeem invloed heeft op jouw houding en gedrag. Je maakt van verschillende systemen deel uit, bijvoorbeeld je gezin, je organisatie of projectteam. Misschien ben je het je niet bewust, maar de ‘systemische’ invloed is heel krachtig. Opstellingen zijn een werkwijze om die systemische invloed zichtbaar en voelbaar te maken. Samen geven ze inzicht hoe systemen werken zoals ze werken.
Systemisch kijken begint bij verbazing. Verbazing over enorme weerstand in je team. Verbazing over zaken die maar terug blijven komen. Verbazing over projecten die maar niet van de grond komen. Verbazing over….
Verbazing is een signaal. Het is een signaal dat je niet begrijpt waarom het is zoals het is. Je vinger ergens niet achter krijgen is een signaal dat het systemisch perspectief behulpzaam kan zijn.
We zijn gewend om in te zoomen. Als bijvoorbeeld de verkoop tegenvalt (terwijl je daar toch net zo’n hele goede interim manager voor aangetrokken hebt), ga je als leider in gesprek met die individuele manager of vraag je de cijfers in meer in detail.
Met systemisch werken zoom je uit. Van een afstand zie je meer. Dat is de beweging die je maakt met systemisch werken: uitzoomen en zo het grotere plaatje zien.
Zie je wat deze tekening voorstelt? Het is een heel herkenbaar alledaags plaatje. Waarschijnlijk zie je niet veel meer dan zwarte en witte vlekken.
Als je eenmaal ziet wat het is, kan je het niet meer anders zien. Dit is wat de maker van het plaatje, Karl Dallenbach er mee bedoelde.
Met systemisch werken zie je andere dingen. En als je ‘the bigger picture’ eenmaal ziet, kan je het nooit meer anders zien. Uitzoomen is niet makkelijk. In deel 2 van deze blog serie lees je hoe je dat kan doen.
Is je verbazing te groot en kan je niet op de volgende blog wachten? Bel me voor een systemisch adviesgesprek op 0645114009.