06-45114009
 

Hoe ziet samenwerking er uit?

Hoe ziet samenwerking er uit?


Die vraag houdt me al een tijd bezig. Ik maak zelf foto’s voor op mijn website, dus foto’s over samenwerking horen daar zeker bij. Maar hoe pak je samenwerking in een beeld? Op een of andere manier is het al snel een beetje plat. Alsof 1 beeld niet genoeg is voor samenwerken.

Vorige week ontdekte ik Vine. Voor wie Vine nog niet kent; leuke App om 6 sec filmpjes te maken die vervolgens in loopje worden afgespeeld. Zeg maar de Twitter variant van Youtube. En ik word er erg gelukkig van. Die 6 seconden hebben een enorme meerwaarde voor het verbeelden van samenwerking. Alsof samenwerking die beweging nodig heeft. En met het geluid aan zijn ze nog krachtiger.

Zo ziet samenwerking eruit in 6 x 6 seconden:

Continue afstemming met en je weten te verhouden tot de anderen.

Prachtige gelegenheidssamenwerking van Patrick Watson met Amsterdam Sinfonietta. Hier geeft hij letterlijk ruimte aan de violist.
Samenwerking: los laten en laten doorwerken. En het loopt op rolletjes.

Mieren werken zo mooi samen als groep.

Het interessante was dat ik eerst de filmpjes maakte en pas daarna woorden vond die er bij pasten. De kenmerken van samenwerken volgde uit de beelden. En dan komen andere eigenschappen naar boven dan wanneer ik begonnen zou zijn met een lijstje van kenmerken (waarschijnlijk zoiets communiceren, vertrouwen, leiderschap).

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Je krijgt een ander – veel soepeler gesprek wanneer je eerst ergens over tekent/fotografeert/filmt en pas daarna erover praat. En omdat dat zo goed werkt , zijn er heel veel werkvormen die hier op een of andere manier gebruik van maken. Denk aan metaforen, inspiratiekaarten of eigenlijk alles waar je bij eerst een projectie maakt (zoals lego, klei of moodboards) en pas daarna het gesprek erover voert. En hoe makkelijk gaat dat als je eenmaal een gedeeld beeld hebt.

Hoe ziet samenwerking er voor jou uit? En hoe ziet het eruit als de samenwerking niet lekker loopt? Ik ben benieuwd wat voor beelden jij ziet en wat jij er dan in ziet. Foto’s en filmpjes zijn welkom op mail@verbeekverbindt.nl.