06-45114009
 

Alles is spel

top feature image

Alles is spel

Vaak wordt spel gezien als een metafoor. In het faciliteren gebruik ik de spelmetafoor om bijvoorbeeld te onderzoeken wat er aan de hand is in een project. Heel behulpzaam om met een groep te kijken welke spelregels er zijn in de organisatie, hoe het speelveld eruitziet of wie de tegenstanders zijn. Spel als metafoor werkt fantastisch.

Soms schiet een deelnemer in de weerstand. Zo begeleidde ik een keer een sessie over samenwerken in de Wieringermeer. Een boer stond met zijn armen over elkaar en deed niet mee. Hij vond een spel maar kinderachtig. Totdat ik hem de letterlijke vraag stelde “Wordt er hier dan geen spelletje gespeeld?” Zijn houding veranderde direct. Later heb ik zelfs nog een keer een sessie ganzenborden voor de boer georganiseerd – om de ganzenproblematiek aan te pakken :-).

Alles is spel. Een spel als metafoor kun je ook zien als spel. Monopoly is een vereenvoudiging van het ‘echte’ spel. Mijn zoon is een gamer – zijn vrienden ontmoet hij online, in Fortnite of Minecraft. En gelukkig ook gewoon op school 😉  En voor veel mensen is voetbal bloedserieus, die zien voetbal echt niet als een spelletje. Het leven is een spel, met maar een spelregel: Dit is geen spel.

Vanavond is de film “Alles is liefde” weer op tv (NPO3, 4 dec 2019 20:30 uur). Elk jaar in sinterklaastijd kijk ik met veel plezier naar deze film. Het is een van mijn lievelingsfilms. Een mooie metafoor uit de film: “Liefde is als Sinterklaas. Je moet er in geloven, anders wordt het niks.”

De film wordt nog mooier wanneer je in je achterhoofd houdt:

Het leven is een spel, met maar èèn spelregel: Dit is geen spel. 

Veel plezier.

Post navigation

  Next Post :
Previous Post :