06-45114009
 

De stille kracht van introverten

video background

De stille kracht van introverten

Zijn naam ben ik vergeten – dat heb ik wel vaker bij stille deelnemers. Maar zijn inbreng was geniaal. Ik begeleidde een kleine groep bij het werken aan een taai vraagstuk. De man hield zich al de hele ochtend op de achtergrond. Totdat hij met weinig woorden een zeer precies geformuleerde opmerking maakte. Een opmerking die verloren had kunnen gaan in het tumult van de groep, maar ik vroeg door en gaf het juist extra aandacht. Zo ontstond een ander perspectief en dat brak het taaie vraagstuk open.

Hoeveel waardevolle informatie van stille mensen gaat verloren in meetings? Hoeveel opmerkingen worden überhaupt niet gemaakt? Tallozen waarschijnlijk. Potentieel briljante informatie van een teamlid dat niet zo makkelijk zijn mondje roert. Van een medewerker die verlegen, onzeker of gewoon introvert is. Stille krachten.

Van de buitenkant kan je niet zien of iemand een verlegen extravert is of een rustige introvert. En de meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken, afhankelijk van de situatie en het gezelschap waarin ze verkeren.

Introverte en extraverte mensen gaan verschillend om met informatie. Hun breinen functioneren verschillend. Waar de extravert informatie op een globale manier verwerkt door erover te praten met anderen, ordent de introvert informatie heel precies intern. Het uit zich ook in taalgebruik. Een extravert zal snel abstracte woorden gebruiken, eigen interpretaties geven en minder feitelijk beschrijven. Een introvert spreekt bedachtzaam, beschrijft objectief, gebruikt concrete taal en zegt alleen iets dat nog niet eerder genoemd is.

Besluitvorming is gebaat bij het delen van verschillende perspectieven en informatie. De meeste meetings zijn onderdeel van een besluitvormingsproces en vice versa. In vergaderingen en andere bijeenkomsten heeft besluitvorming dus baat bij bijdragen van extraverten én introverten.

Hoe zorg je dat ook introverte deelnemers tot hun recht komen in je groep? Kijk eens naar de TED talk van Susan Cain “Power of introverts”. Na 18 minuten ben je geïnspireerd hoe je introverten in hun kracht laat: “stop the madness of group work”.

Doe niet alles als groep: breng stilte en momenten van individuele reflectie in of laat ideeën en reacties eerst opschrijven. Ook fijn voor extraverten overigens.

Train jezelf om scherp te zijn op opmerkingen van een stille collega. Het geeft niet of het een verlegen extravert of een rustige introvert is. Beschouw de opmerking als een ruwe diamant, geef haar extra aandacht (want een introvert zal het zelf niet doen) en gebruik de kracht van je hele team om de opmerking op waarde te schatten.

Met dank aan de man wiens naam ik vergeten ben.

Meer weten hoe jij het beste naar boven haalt uit alle mensen in je team? Bel of mail me gerust.

 

Post navigation

Previous Post :