Wat is een goede vraag?

Wat is de beste vraag?wat is een goede vraag

Hoe belangrijk is het stellen van een goede vraag?

Tijdens bijeenkomsten valt me elke keer weer op hoe lastig het is om een goede vraag te stellen. De vragen die hierboven staan gaan ogenschijnlijk over hetzelfde onderwerp. En toch zullen het hele verschillende antwoorden en gesprekken opleveren. En in het slechtste geval wordt de vraag niet begrepen en blijft u hangen in het uitleggen van uw vraag.

Een goede vraag kunnen stellen is al een deel van de oplossing. De vraag bepaalt de richting van een gesprek. Of zoals mijn collega Jan Lelie van Mind@work zo mooi zegt: Een verkeerd antwoord op de juiste vraag is te prefereren boven het juiste antwoord op de verkeerde vraag.

Ik pleit er voor dat we met elkaar betere vragen stellen. Beter als in beter onderzoeken waar het gesprek over moeten gaan. En beter als in preciezer formuleren van vragen.

Een mooi voorbeeld van beter onderzoeken waar het gesprek over moet gaan faciliteerde ik in de marktvisiecafés van Rijkswaterstaat (RWS). Ik begeleidde het afgelopen half jaar een aantal bijeenkomsten met marktpartijen en inkopers van RWS waarbij het eerste half uur besteed werd aan het zoeken en formuleren van relevante vragen, en pas daarna antwoorden gezocht. Een sterke vorm waar we -het facilitator team van LEF en de opdrachtgever RWS- een internationale IAF Facilitation Impact Award mee wonnen.

Een goede vraag is met aandacht geformuleerd. Bij de voorbereiding van een bijeenkomst controleer ik de formulering van vragen die mijn opdrachtgever beantwoord wil zien met extra aandacht.

De volgende punten helpen bij het helder formuleren van vragen. Formuleer uw vraag zodat:

 • de vraag echt en oprecht is. U bent nieuwsgierig naar het antwoord, kijk of uw eigen antwoord op de vraag is “ik weet ‘t niet”.
 • geen impliciete aannames in de vraag zitten. Zonder impliciete aannames krijgt u een open gesprek.
 • geen kwalificaties (de beste….) in de vraag gebruikt worden.
 • u niet naar meerdere dingen tegelijkertijd vraagt. Splits dubbele vragen op in twee vragen en beantwoord ze na elkaar.
 • geen ontkenningen in de vraag staan.
 • waarom? vermeden wordt. Waarom vragen zijn ambigu; vraag uzelf af wat u precies wilt weten.

Een goede vraag stellen vergt even wat aandacht, maar het is het waard. Een goede vraag geeft de juiste richting aan een gesprek, prikkelt en zet de ander aan het denken. Het resultaat is een goed gesprek met interessante antwoorden!

Heeft u behoefte aan goede vragen? Ik ondersteun u graag bij de voorbereiding. Bel me om vrijblijvend te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

 

Comments

 1. Joan Prummel says:

  Hi Larissa,

  Wat een heerlijke open deuren waar je vrijwel nooit bij stil staat en die dus op de automaat vrijwel altijd geheel of gedeeltelijk mis gaan. Je hebt me weer aan het denken gezetober mijn eigen stokpaardje: voorbereiding is 90% van een succesvol gesprek.

  Groet, Joan

  • Larissa Verbeek says:

   Hi Joan,
   Ja voorbereiding is alles! Hoorde laatst verhaal over iemand die 3 maanden besteed had aan de voorbereiding van de juiste vraag. Ging over bijeenkomst voor religieuze leiders van verschillende afkomst. Uiteindelijk heeft hij ze laten uitwisselen over de vraag: “Wat was je spirituele ervaring die ertoe leidde dat je deze rol nu vervult?” Mooie verbindende vraag!
   Groet,
   Larissa

Speak Your Mind

*