Je kan wel wat weerstand gebruiken!


weerstand thee“Ik kan nu echt geen weerstand gebruiken”
 zei een projectleider me tijdens een workshop. Ze is niet de enige. Veel projectleiders en managers denken er zo over wanneer er weerstand op komst is. Omdat dat het proces enorm vertraagt. Omdat de hele afdeling dan in zo’n negatieve spiraal komt. Of omdat het moet en ze er toch aan moeten wennen en ik/wij er toch goed over nagedacht hebben. Herkenbaar?

Iedereen heeft wel eens last van weerstand en ook ik heb er soms moeite mee. Deze week nog, toen een deelnemer in een workshop bijna weigerde haar laptop dicht te doen toen ik dat vroeg.

En toch: weerstand kan je heel goed gebruiken. Sterker nog: je hebt weerstand nodig om verder te komen. Heb je ooit geprobeerd te lopen zonder weerstand, bijvoorbeeld op een spekgladde vloer? Juist, dan glij je uit. En nu de herfst in volle gang is, hoef ik niet te vermelden dat zonder weerstand snel een verkoudheid of griep te pakken hebt. Zonder weerstand ga je onderuit. En in de samenwerking in je project, in je vergadering of in je team is het niet anders.

Maar waar kan je weerstand dan voor gebruiken?

1. Weerstand is een graadmeter voor hoe betrokken iemand is. Iemand met weerstand maakt zich hard voor het onderwerp, vindt er wat van, wil er wat mee. Alleen al weten wie betrokken is kan behulpzaam zijn. Zo had ik mijn deelnemer ook kunnen zien als iemand die een hele goede bijdrage kon leveren. En op die manier sneller van haar kennis en energie gebruik kunnen maken tijdens de sessie en in het project.

2. Zie de weerstand als een waardevolle bron van informatie. Achter de weerstand zit altijd een zorg, een verlangen. Als je er aandacht aan geeft krijg je informatie over wat er speelt. Over waar je rekening mee moet houden. Over wat je moet doen. Mijn deelnemer had een enorme kennis voorsprong op de andere deelnemers, had zelfs letterlijk waardevolle informatie op haar scherm staan.

3. Gebruik de weerstand als een signaal functie. Er is iets belangrijks wat niet voor niks aandacht vraagt. Er is een misverstand, je bent iets vergeten of hebt iets over het hoofd gezien. Weerstand geeft richting aan wat je te doen hebt. Dat mijn deelnemer haar laptop niet dicht wilde doen was een belangrijk signaal. Ik had natuurlijk even moeten kijken naar de informatie op haar scherm. Achteraf.

Met mijn deelnemer is het goed gekomen. Uiteindelijk heb ik haar weerstand effectief kunnen omzetten en haar kennis goed kunnen gebruiken. Makkelijker wordt weerstand niet. Maar doe je voordeel ermee en gebruik hem waar hij voor bedoeld is.

Ook weerstand effectief gebruiken? Je bent van harte welkom om van gedachten te wisselen.

Comments

  1. Marcella Blok says:

    Helemaal mee eens, Larissa. Het is als in de tuin: in de tuin groeit en bloeit van alles. Dan ineens komt de tuinman en noemt sommige planten onkruid. De negatieve beoordeling van de planten wordt veroorzaakt door het etiket dat we erop plakken.

  2. Zichtbare of voelbare weerstand is goud waard. Ik zie dat gewoon als een kritische houding. Als de basishouding betrokken en positief is, kan dit zelfs geweldige oplossingen opleveren of veel onnodig werk besparen. Helemaal eens Larissa. Het wordt lastiger als de basishouding niet positief en betrokken is. En nog moeilijker als de weerstand onder de oppervlakte blijft. Een sfeer creëren voor openheid en veiligheid lijkt me één van de basisvaardigheden voor een leider. Hierin is weerstand niets meer dan een onderdeel van een natuurlijk proces.

Speak Your Mind

*