Faciliteren van samenwerkingsproces

 • Ben je (interim)manager, projectleider of directeur?
 • Loopt de samenwerking (intern of extern) niet zoals je wil?
 • Staat er veel tijdsdruk op je project of de verandering?
 • Zijn de belangen groot en divers, misschien wel strijdig?
 • Zijn er grote hiërarchische verschillen?
 • Zijn de doelen niet voor iedereen even helder?
 • Kan je je geen fouten veroorloven?
 • Is er veel weerstand tegen je project of je verandering?
 • Of is er gedoe waar je je vinger niet helemaal achter krijgt?

Samenwerken is gewoon niet altijd makkelijk. Er spelen zoveel factoren mee, dat alleen al maakt het al lastig om te weten waar het aan ligt. En soms is het je wel duidelijk waar de schoen wringt, en is een van de bovenstaande factoren dominant. En wellicht herken je de symptomen wel maar is er een onderliggend probleem. Hoe dan ook: je kan het niet laten lopen, je moet er iets mee doen. Maar wat?

Wat zijn de gevolgen voor jou en je organisatie als je de samenwerking niet in zijn kracht krijgt?
 • Haalt je afdeling zijn doelen niet, of met grote vertraging en extra kosten?
 • Levert het project de gewenste resultaten niet?
 • Blijf je achter de feiten aan lopen?
 • Verliest je organisatie door slechte samenwerking klanten of omzet?
 • Ontstaat nog meer weerstand tegen de verandering of je project?
 • Wordt de sfeer steeds negatiever?
 • Lopen je medewerkers zelfs weg?
 • Of, in het ergste geval, heb je zelf geen energie meer….

Hoe zou het zijn als er wel krachtig en soepel samengewerkt zou worden? Hoe zou dat er uitzien in jouw organisatie of in jouw project? Waar zou je het aan herkennen in jouw situatie? Bij mij komen woorden op als: er wordt hard gewerkt, er is tijd om te lachen, omzetgroei, projecten op tijd klaar, flow, rust, weten waar je aan toe bent, kwaliteit omhoog, energie, en ruimte voor verandering.

De hamvraag is hoe je een soepele samenwerking voor elkaar krijgt…. Kijk eens door mijn bril naar je eigen situatie. Mijn manier van werken is die van een facilitator. Mijn eerste stap is altijd om het proces los te zien van de inhoud. Ook al weet je dat het niet los van elkaar is.

Wat kan ik dan voor je doen?

Als facilitator ondersteun ik het proces van jouw groep van mensen die moeten samenwerken. Ik zorg voor een effectief proces en dat de groep aan het werk gaat met dat wat er moet gebeuren. En ik weet natuurlijk ook niet precies wat er moet gebeuren. Maar ook al weet ik het ook niet, ik kan wel handelen vanuit dat niet weten. Sterker nog, ik bereid het goed voor.

Concreet ziet het er zo uit: Als eerste voer ik een (intake)gesprek met jou als opdrachtgever/ probleemeigenaar, zorg dat ik ‘de vraag achter de vraag’ boven tafel krijg, rek de kaders op, maak ruimte zodat je nieuwe inzichten kan krijgen. Ik stel vooral veel vragen. En we hebben het over symptomen en mogelijke oorzaken. Het doel is zicht te krijgen op wat er aan de hand is en wat voor stap je wil en kan zetten in de samenwerking en in het grotere geheel van de organisatiedoelstellingen.

Op basis hiervan maak ik een plan voor het proces. De setting is hierbij cruciaal: wie heb je nodig, waar en hoe vaak komen we bijeen en wat gaan we dan doen. Soms is een bijeenkomst genoeg, in andere gevallen is het een wat langer traject met meerdere bijeenkomsten.

Tijdens een bijeenkomst gaat het zoals het gaat. Blijkt er ineens nog iets anders aan de hand te zijn wat eerst besproken moet worden (de uitslagen van de verkiezingen, een collega die aangekondigd heeft weg te gaan of tegenvallende resultaten of…) Er is altijd meer dan je van tevoren weet. Dus moet je handelen met wat er op dat moment zich aandient. En toch in de gaten houden dat er aan eind van de bijeenkomst wel een resultaat moet liggen. Soms is dat een andere of kleinere stap in de richting van het resultaat dan je gewenst had. Maar is het wel de noodzakelijke eerste stap om te zetten om in beweging te komen en een soepele samenwerking te krijgen.

Wat doe ik dan in een bijeenkomst? Ik intervenieer op de laag van de relaties. Ik maak ruimte om de relaties te ontwikkelen, zodat de relaties onderling versterkt worden. Ik zorg voor dat proces, jij voor de inhoud. En op de inhoud vindt je elkaar wel. Ik kap mensen af als het nodig is, ik weet de weerstand een plek te geven en draai ze bij. Ik prikkel de creativiteit, breng mensen buiten hun comfortzone, zorg voor een werkbare sfeer. Ik maak structuur, creëer rust en bewaak de tijd. Ik doe wat nodig is voor een goed samenwerkingsproces. En gebruik daar passende werkvormen bij. Want dat is wat je me uiteindelijk ziet doen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact met me op.
mail@verbeekverbindt.nl
06 45 11 40 09

Of meld je aan voor een gratis inspiratiesessie
Meld je vrijblijvend aan voor een telefonische inspiratiesessie van 30 minuten. Daarin krijg je concrete tips voor het verbeteren van je samenwerking. Zo kun je gelijk zelf aan de slag. Meld je hier aan.

aanmelden